Maskun Palloseuran tehtävä on tuottaa aktiivista jalkapallotoimintaa. Seuralla on nappulaliigatoimintaa, junioritoimintaa kaikissa ikäryhmissä, edustusjoukkueet naisissa ja miehissä, sekä muita aikuisjoukkueita. Toiminnan tarkoitus on olla hyvä kasvattajaseura omille edustusjoukkueille ja antaa tilaa niin harrastelijoille kuin kovemmin satsaaville. Yhteistyö edustusjoukkueiden ja junioritoiminnan välillä pitää toimia hyvin. Edustusjoukkueiden täytyy pelata riittävän korkealla sarjatasolla, jotta se motivoi omia junioreita. Seuran tavoite on, että edustusjoukkueissa pelaisi mahdollisimman paljon omia kasvatteja. Laadukkaalla harjoittelulla ja hyvillä olosuhteilla voimme saada enemmän harrastajia toimintaamme.
Pyrkimyksenä on saavuttaa "me"-henki seurassa. Toimimalla seurassa kaikki toiminnassa mukana olevat sitoutuvat toimimaan Maskun Palloseuran sääntöjen ja ohjeistusten mukaan.
Maskun Palloseura haluaa olla tasapuolinen, laadukas ja sitoutunut toimija omassa toiminta ympäristössään, sekä omalta osaltaan kehittää suomalaista jalkapallokulttuuria maanlaajuisesti. Tämä käsikirja kertoo Maskun Palloseuran toiminnan arvoista, toiminnan periaatteista ja käytännöistä, sekä ohjeistaa kaikkia toimijoita yhtenäiseen ”MaPSilaiseen” toimintatapaan. Toimintatapa mahdollistaa määrätietoisen ja suunnitelmallisen työn kaikessa seuratyössä.
Maskun Palloseuran toiminnassa on yli 600 pelaajaa eri lasten, nuorten ja aikuisten joukkueissa. Pääosan työstä lasten ja nuorten eteen tekevät sadat vapaaehtoiset isät ja äidit, ohjaajat ja valmentajat sekä toimihenkilöt eri ikäluokissa. Ilman heidän pyyteetöntä panostaan emme voisi lasten jalkapallotoimintaa järjestää. Tämä kirjanen auttaa myös heitä arjen kiireessä mahdollistamaan sekä tavoitteellisen toiminnan että myös iloisen harrastustoiminnan jokaiselle seuramme pelaajalle.
Lasten ja nuorten kiinnittyminen, sekä harrastusmotiivit jalkapalloseuraan ja sen toimintaan vaihtelevat paljon. Yhä enemmän toiminnassa on mukana pelaajia, jotka haluavat toiminnasta mukavan ja aktiivisen harrastuksen. Samoin toiminnalle asetetaan vaatimuksia myös palvella niitä harrastajia, jotka hakevat itselleen korkeitakin menestystavoitteita omalla peliurallaan. Maskun Palloseura on luonut oman visionsa toiminnan kehittämiseksi niin, että tulevina vuosina seuramme parissa voisi todellisuudessakin olla mukana eri harrastusmotiivein.
Toimintaa kehitetään siten, että kaikille pelaajille tarjoutuu monipuolinen mahdollisuus harrastamiseen nappulatoiminnasta alkaen aina aikuisikään asti. Maskun Palloseura haastaa jokaisen pelaajan ja vanhemman, seuratoimijan, yhteistyökumppanin sekä muut urheiluseurat lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolesta tekemään kaikkensa laadukkaan ja mielekkään toiminnan toteuttamiseen.
Maskun Palloseuran mottona on edelleen: ”iloista ja laadukasta jalkapalloa kaikenikäisille kyvyille”! Ilman aitoa halua tehdä työtä lasten tulevaisuuden turvaamiseksi ei toiminnalla ole mitään merkitystä.
Tavoitteena on olla hyvä kasvattajaseura, ja antaa tilaa niin harrastelijoille kuin kovemmin jalkapalloon panostaville. Nuorten, jotka haluavat satsata ja kehittyä jalkapalloilijoina, pitää pystyä tekemään se omassa seurassaan. Yhteistyön edustusjoukkueiden ja junioritoiminnan välillä pitää toimia hyvin. Naisten ja miesten edustusjoukkueen täytyy pelata riittävän korkealla sarjatasolla, jotta se motivoi omia junioreita. Hyvällä harjoittelulla ja hyvillä olosuhteilla voimme saada enemmän harrastajia toimintaamme. Pyrkimyksenä on saavuttaa "me"-henki seurassa. Pitkät perinteet ovat rikkaus toiminnallemme.
Maskun Palloseura haluaa olla tasapuolinen, laadukas ja sitoutunut toimija omassa toimintaympäristössään, sekä omalta osaltaan kehittää suomalaista jalkapallokulttuuria maanlaajuisesti. Maskun Palloseura pyrkii luomaan monipuolisen ja eri harrastemotiiveja palvelevan toimintamallin. Sen avulla saavutetaan edellytykset läpi loppuelämän tähtäävään liikuntaan ja terveeseen elämäntapaan, sekä sosiaalisuuteen perustuvaan elämänhallintaan.
Arvot ohjaavat ja auttavat jokaista seuran toimijaa päivittäisessä seuratyössä, sekä suuntaavat toimintaa sovittuja päämääriä kohti. Maskun Palloseuran yhdessä sovittuja arvoja ovat:
Maskun Palloseura noudattaa toiminnassaan Suomen Palloliiton ja sen Länsi-Suomen alueen sääntöjä ja ohjeistuksia. Tulevaisuudessa Maskun Palloseura pyrkii kohti Suomen Palloliiton laatujärjestelmän mukaista toimintaa, jolloin mahdollistetaan lasten ja nuorten tarpeista lähtevää monipuolista harraste- ja kilpatoimintaa.
Nykyinen kehityssuunnitelma on tehty vuosille 2020 – 2025. Vuonna 2025 tehdään seuraava päivitys strategiaan sekä toimintasuunnitelmiin. Pitää kuitenkin muistaa, että kaikessa toiminnassa pelaajat ovat tärkeimpiä.
Hallinto
Seuran hallituksen jäsenten tehtävänä on kehittää Maskun Palloseuran toimintaa tasapuolisesti. Seuran hallitus kokoontuu säännöllisesti, kokouksen koollekutsujana toimii seuran puheenjohtaja. Hallituksen kokousten valmistelijana toimii toiminnanjohtaja, hallituksen antamien suuntaviivojen mukaisesti. Seurassa toimii kaksi jaostoa: Aikuisjaosto ja juniorijaosto. Jaostojen tehtävänä on kehittää edustamiensa joukkueiden toimintaa ja tehdä esityksiä hallitukselle toiminnan eteenpäin viemiseksi. Eri joukkueet toimivat joukkueenjohdon ja talouden osalta itsenäisesti, tosin siten, että seuran hallitus, toiminnanjohtaja, sekä valmennuspäällikkö ohjaavat ja antavat joukkueiden toiminnalle suuntaviivat ja päämäärät.
Talous
Seuran taloussuunnitelmat päätetään vuosittain syyskokouksessa. Jokainen joukkue hoitaa talouttaan itsenäisesti. Kaikkien joukkueiden rahat ovat kuitenkin yhdistyslain mukaisesti seuran rahoja. Joukkueissa joukkueenjohtaja sekä rahastonhoitaja vastaavat joukkueen taloudesta. Talousasioiden hoitamiseen tarkoitettu ohjeistus löytyy osoitteesta https://www.maskunpalloseura.fi/materiaalipankki/?download=20756.
Kilpailutoiminta
Seura osallistuu Suomen Palloliiton ja sen Länsi-Suomen alueen virallisiin sarjoihin, sekä järjestää omaa nappulaliiga- ja talvisarjatoimintaa. MaPS-Akatemia seuran lahjakkaille junioreille toimii ja se harjoittelee säännöllisesti. Seuran juniorit voivat osallistua liiton taitokilpailuihin sekä Helmari- ja Huuhkajatoimintaan.
Valmennus
Hyvä ja toimiva valmennus on seuran kehityksen kannalta hyvin tärkeää. Seura kehittää ja kouluttaa valmentajia. Valmennuksen laatu varmistetaan hyvien valmentajien rekrytoinnilla, valmentajien kouluttamisella, ikäryhmien välisellä yhteistyöllä, sekä säännöllisillä valmennuspäivillä. Seuran valmennustoimintaa johtaa ja koordinoi valmennuspäällikkö. Valmennuspäällikön tehtävänä on kehittää seuran valmennustoimintaa seuran valmentajien ja hallituksen antamien suuntaviivojen mukaisesti.
Yhteistyö joukkueiden välillä
Yhteistoiminnalla ikäryhmien välillä pyritään kehittämään seuran toimintaa kokonaisvaltaisesti. Yhteistyötä juniorijoukkueiden ja edustusjoukkueiden kanssa kehitetään edelleen. Seuran pyrkimyksenä on, että mahdollisimman moni seuran oma kasvatti pelaisi tulevaisuudessa seuran edustusjoukkueissa. Seuran nykyisiä ja entisiä pelaajia pyritään saamaan mukaan valmennus- ja joukkueenjohtajatehtäviin.
Jäsenistö
Tehostetaan varsinkin 5-11-vuotiaiden poikien ja tyttöjen nappulatoimintaa, akatemia-toimintaa, sekä 12-18 vuotiaiden kilpa- ja harrastejoukkueiden toimintaa. Uusia pelaajia nuorimpiin ikäluokkiin pyritään saamaan järjestämällä futistapahtumia päiväkoti-ikäisille, sekä kerhotoimintaa kouluikäisille. Seura tekee parhaansa vähentääkseen drop out -ilmiötä kaikissa ikäluokissa.
Seuran nuorisotoiminnassa pitää olla riittävästi henkilöitä mukana. Vastuualueet jaetaan siten, että henkilöiden parhaat kyvyt tulevat hyödynnettyä, eivätkä valmentajat joudu liiallisen työtaakan alle.
Valmentajien sitoutuminen seuraan edellyttää, että valmentajien kanssa tehdään erilliset sopimukset seuran kanssa. Valmentajat ovat tärkeä osa seuratoimintaa - he ja joukkueet toimivat koko seuran hyväksi.
Tavoitteena on seuran eri joukkueiden ja niiden toimihenkilöiden sitouttaminen vahvemmin seuran toimintaan. Näin seura ei koostuisi vain kymmenistä eri joukkueista, vaan kaikki tuntisivat olevansa osa vahvaa kokonaisuutta - seuraa. Nämä ovat peruslähtökohdat toimivaan ja kehittävään valmennustoimintaan.
Valmennuspäällikön koulutustasona on vähintään Uefa B-valmentajatutkinto.
Valmennuspäällikkö vastaa koko seuran valmennustoiminnan kehittämisestä ja tarkkailusta. Valmennuspäällikkö vastaa myös akatemiatoiminnasta ja järjestää niiden valmennuksen. Akatemiatoiminta valmistaa pelaajia Palloliiton Helmari- ja Huuhkajatoimintaan.
Valmennuspäällikkö vastaa kaikkien joukkueiden valmennuksen toiminnasta. Hän järjestää valmentajille koulutusta. Valmentajien kanssa laaditaan toiminta- ja harjoitussuunnitelmat kausikohtaisesti, sekä tarkkaillaan joukkueiden ja pelaajien harjoitustapahtumia. Valmennuspäällikkö auttaa joukkueita kausisuunnitelmien tekemisessä ja seuraa niiden toteutumista.
Valmennuspäällikkö vastaa ja päättä seuran sisäisistä junioripelaajasiirroista (esim. ikäluokkien välillä) yhdessä ko. joukkueiden vastuuvalmentajien ja pelaajan, sekä hänen vanhempiensa kanssa.
Valmennuspäällikkö varmistaa, että kaikilla ikäluokilla on koulutetut valmentajat ja keskustelee uusien valmentajaehdokkaiden kanssa. Valmennuspäällikkö järjestää valmentajien teemaillat ja tiedottaa ajankohtaiset asiat valmentajille.
Valmennuspäällikkö vastaa jalkapallokoulujen ja leirien järjestämisestä yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Tehtäviin kuuluu myös yhteistyö palloliittoon, naapuriseuroihin sekä mahdollisesti ulkomaille.
Joukkueiden vastuuvalmentajien ja joukkueenjohtajien on osattava toimia pitkällä tähtäimellä. Kaikkiin ikäluokkiin pyritään luomaan mahdollisimman hyvin toimiva valmennustiimi. Kaikki tietävät jo etukäteen mitkä ovat eri ikävuosien vaatimukset ja tavoitteet. Toiminta on alusta alkaen seuran tavoitteiden mukaista - suunnitelmallista ja pitkäjänteistä.
Valmennuspäällikkö hyväksyy ikäluokkakohtaiset suunnitelmat ja tavoitteet, sekä auttaa tavoitteiden toteuttamisessa. Maskun Palloseuran joukkueet huomioivat taidolliset ja toiminnalliset painopisteet eri ikävuosina SPL:n valmennuslinjan mukaisesti. Valmentajien pelaajataustalla on suuri merkitys ja se vie jo pitkälle, mutta kaikkien vastuuvalmentajien pitää olla koulutettuja vähintään seuraavasti:
LeikkiMaailma (11-vuotiaat ja sitä nuoremmat tytöt ja pojat):
Kaikki aloittavat ohjaajat suorittavat ”Futisvalmentajan Startti”- ohjaajakurssin mahdollisimman pian. Jokaisessa ikäluokassa tulee olla mahdollisimman monta ko. kurssin suorittanutta valmentajaa. Jokaisen ikäluokan (T/P7-T/P11) vastuuvalmentajan, ja mielellään myös apuvalmentajien, täytyy olla vähintään Futisvalmentajan Startin ja ikävaihekoulutuksen käyneitä. Vastuuvalmentajat ohjataan seuran toimesta ikävaihe- ja C-tason koulutukseen. Kaikkien ohjaajien/valmentajien tulee osallistua aktiivisesti seuran järjestämiin valmentajatapahtumiin, sekä muutenkin kehittää itseään valmentajana.
KaveriMaailma (12-15 -vuotiaat tytöt ja pojat):
Ikäluokan vastuuvalmentajan oltava mielellään vähintään B-tason valmentaja ja ikäluokan muut valmentajat vähintään ikävaihekoulutuksen käyneitä tai C-tason valmentajia. Kaikkien ohjaajien/valmentajien tulee osallistua aktiivisesti seuran järjestämiin valmentajatapahtumiin, sekä muutenkin kehittää itseään valmentajana. Näissä ikäluokissa olisi suotavaa, että joukkueissa olisi jo maalivahtivalmentaja.
TulevaisuusMaailma (16-20 -vuotiaat pojat ja 16-18 -vuotiaat tytöt):
Ikäluokan vastuuvalmentajan oltava vähintään B-tason valmentaja ja mielellään suorittanut Nuorten valmentajatutkinnon (NuVK). Ikäluokan muut valmentajat ovat vähintään D- tai C-tason valmentajia. Kaikkien ohjaajien/valmentajien tulee osallistua aktiivisesti seuran järjestämiin valmentajatapahtumiin, sekä muutenkin kehittää itseään valmentajana. Näissä ikäluokissa joukkueissa on oltava myös maalivahtivalmentaja.
Miehet ja naiset:
Vastuuvalmentaja mielellään JVK/A/NuVK tai vähintään B-tason valmentaja.
Maalivahtivalmentajat koulutetaan tehtävään mahdollisimman hyvin SPL:n koulutusjärjestelmän puitteissa.
Vastuuvalmentajan tärkein tehtävä on luoda ilmapiiri, joka kannustaa yrittämään, mutta sallii epäonnistumiset. Tavoitteena on tasapuolisesti kehittää jokaista pelaajaa taitavammaksi yksilöksi ja siten parantaa joukkueen peliä. Valmennuksen suunnittelu yhdessä valmennuspäällikön kanssa, harjoitusten johtaminen, valmennustiimin johtaminen, otteluiden johtaminen, pelaajien johtaminen, sekä pelaajien henkilökohtainen ohjaaminen kuuluvat vastuuvalmentajien tehtäviin. Vastuuvalmentajan vastuulla on se, että jokaisessa tapahtumassa on paikalla vähintään yksi valmentaja. Vastuuvalmentaja toimii yhteistyössä joukkueen muiden toimihenkilöiden kanssa.
Valmennustiimin muut valmentajat avustavat vastuuvalmentajaa harjoitustapahtumassa sekä otteluissa. Tämän poissaollessa he pystyvät johtamaan harjoituksia ja pelejä.
Maalivahtivalmentaja vastaa maalivahtien harjoituksista, sekä antaa ohjeita henkilökohtaiseen harjoitteluun.
Joukkue käyttää tarvittaessa asiantuntijoita erilaisiin valmennustapahtumiin, kuten esimerkiksi voima- tai nopeusharjoituksiin.
Pelisääntöjen teko on edellytys piirin sarjoihin osallistumiselle. Pelisääntöjen laatiminen on pakollista leikki- ja kaverimaailman joukkueilla. Pelisäännöt ovat yhdessä sovittuja joukkueen toiminnan ohjenuoria. Tavoiteena on, että jokainen pelaaja ja vanhempi osallistuu Pelisääntöjen laatimiseen ja asiaan paneudutaan huolella Joukkueet laativat vuosittain ennen pelikauden alkua Pelisäännöt sekä vanhempien ja joukkueenjohdon että pelaajien ja joukkueenjohdon välille. Pelisäännöt täytetään Seuraohjelman Pelisääntösivujen kautta. Pelisääntöjen lähetys oikeuttaa joukkueen osallistumisen piirin järjestämiin sarjoihin. Kopiot pelisäännöistä toimitetaan toiminnanjohtajalle. T/P16 – A-poikien joukkueet laativat myös omat pelisääntönsä oman joukkueen sisällä. Myös nämä palautetaan sovitusti seuran toiminnanjohtajalle.
Kaikki Maskun Palloseuran pelaajat edustavat seuraa ja seuran edustaminen eri tilanteissa on tärkeää. Eri tapahtumia varten on olemassa sääntöjä. Ne on tehty palvelemaan pelaajan kehittymistä, sekä antamaan myös kasvatuksellista oppia. Säännöt selvitetään pelaajien kanssa ennen toimintakauden alkua.
Jokainen joukkue tekee lisäksi omat pelisääntönsä yhdessä joukkueen toimihenkilöiden kanssa. Myös pelaajien vanhemmilla tulee olla pelisäännöt.
Kielenkäyttö
Kiroileminen harjoitusten ja ottelujen aikana ei ole hyväksyttävää. Maskun Palloseura haluaa pelaajien edustavan urheilullisuutta, eikä kiroilu sitä paranna.
Aikataulut
Harjoituksiin ja otteluihin tullaan aina ajoissa valmennuksen ohjeistuksen mukaisesti. Suotavaa olisi saapua kuitenkin sitäkin aikaisemmin, jolloin jää aikaa keskustella ja vaihtaa kuulumisia muiden pelaajien kanssa. Poissaoloista on aina ilmoitettava suullisesti, mikäli mahdollista. Jokainen joukkue pitää tapahtumistaan selkeää tapahtumakalenteria ilmoittautumisineen Jopoxin pukukopissa.
Harjoitusvaatteet
Maskun Palloseuran varusteiden pitää olla aina päällä harjoituksissa vähintään Kaverimaailmasta lähtien. Niillä edustetaan joukkuetta ja seuraa. Jokainen pelaaja vastaa vaatetuksen hygieenisestä puolesta.
Pelivarusteet
Vihreä-valkoraidallinen pelipaita mustine shortseineen ja vihreä-valkoraidallisine sukkineen on seuran peliasu. Sen pitää olla kunnossa ja siistinä. Pelipaidan helma puetaan pelihousujen alle. Sukat nostetaan pohkeiden päälle niin, että säärisuojat peittyvät kokonaan. Käytettävien sukkateippien pitää olla Palloliiton ohjeistuksen mukaiset. Korujen, lippalakkien ym. vaarallisten asioiden käyttö myös harjoituksissa on kielletty.
Muut varusteet
Pelaajan muihin varusteisiin kuuluvat pallo, jalkapallokengät, säärisuojat, vesipullo, sekä mielellään pumppu ja varanauhat. Pelaajan pitää huolehtia omien kenkiensä kunnosta. Pelijalkineet ovat pelaajan työkalu ja huonoilla työkaluilla ei saa parasta mahdollista tulosta. Jalkapallokenkien pitää olla myös sopivat. Kasvuvaraa ei ole syytä olla jalkapallokengissä. Pelaajat/vanhemmat huolehtivat säänmukaisesta varustuksesta harjoituksissa ja peleissä.
Edustusasut
Liikuttaessa turnauksissa kotimaassa tai ulkomailla joukkueet liikkuvat yhtenäisissä asuissa, jotka joukkueenjohto on ilmoittanut.
Hygienia
Joukkueiden pelaajat käyvät aina suihkussa ottelun tai harjoituksen jälkeen.
Tankkaus ja lepo
Pelaajat tietävät oikeat ruokailutavat, sekä osaavat huolehtia nestetasapainosta ennen harjoituksia ja pelejä. Pelaajille jaetaan ravintotietoutta huoltajien toimesta.
Riittävä lepo on harjoittelun kannalta olennainen asia. Pelaaja tarvitsee ennen turnauksia ja pelejä kunnollisen yöunen. Samoin ohjelmassa pitää olla lepopäiviä.
Miten pelaajat ja toimihenkilöt edustavat seuraa?
Seuran toimihenkilöt ja pelaajat antavat esiintymisellään kuvan seuran toiminnasta. Seuraavia asioita kannattaa pitää mielessä.
Valmentajat/muut toimihenkilöt
Vanhemmat
Pelaajat
Pelisääntöjen teko on edellytys piirin sarjoihin osallistumiselle. Pelisääntöjen laatiminen on pakollista leikki- ja kaverimaailman (alle 11v. ja 12-15v.) joukkueilla ja suositus tulevaisuusmaailman joukkueilla (16-20v.).
Pelisäännöt ovat yhdessä sovittuja joukkueen toiminnan ohjenuoria. Tavoitteena on, että jokainen pelaaja ja vanhempi osallistuu Pelisääntöjen laatimiseen ja asiaan paneudutaan huolella.
Operaatio Pelisäännöt synnyttää keskustelua lasten urheilun arvomaailmasta ja siihen liittyvistä toimintaperiaatteista. Yhdessä asioista keskustelemalla ja sopimalla on tavoitteena löytää yhteinen toimintalinja, johon lasten vanhemmat ja ryhmän/ joukkueen vastuuhenkilöt ovat sitoutuneet. Pelisäännöillä rakennetaan urheiluun sopimuskulttuuria.
Jalkapallojoukkueet laativat vuosittain ennen pelikauden alkua Pelisäännöt:
1. Vanhempien ja joukkueenjohdon välille
Vanhempien ja joukkueenjohdon pelisäännöt lähetään sähköisesti siihen piiriin, jonka alueella joukkue toimii. Pelisääntöjen lähetys oikeuttaa joukkueen osallistumisen piirin järjestämiin sarjoihin.
2. Pelaajien ja joukkueenjohdon välille
Pelaajien ja joukkueenjohdon väliset pelisäännöt tulostetaan ja jaetaan allekirjoitettuna jokaisen pelaajan kotiin.
1) Lapset ja ohjaajat / valmentajat
2) Lasten vanhemmat ja ohjaajat/ valmentajat
Mistä asioista puhutaan?
Sovitaan niistä asioista, jotka oman ryhmän tai joukkueen kannalta ovat tärkeitä.
Suositeltavia keskustelun aiheita ovat mm:
Tukimateriaalia joukkueenne pelisääntökeskusteluihin löydät seuraohjelma.fi – Sivustolta kohdasta ”urheilun pelisäännöt”.
Joukkueiden pelisääntökeskustelut käydään seuran oman ohjauksen ja valmennuksen linjan pohjalta. Seuran oman linjauksen lisäksi kannattaa tutustua Suomen Palloliiton valmennuslinjaan.
Pelaajien ja joukkueenjohdon kesken keskustelkaa ainakin seuraavista:
Jalkapallon Leikkimaailma (11v ja sitä nuoremmat tytöt ja pojat)
Jalkapallon Kaveri- ja Tulevaisuusmaailma (12-15 ja 16-20 -vuotiaat tytöt ja pojat)
Kirjoita Joukkueemme Pelisäännöt -osaan, mitä olette sopineet edellä mainituista asioista ja mitä muuta olette sopineet.
Tukimateriaalia joukkueenne pelisääntökeskusteluihin löydät seuraohjelma.fi – Sivustolta kohdasta ”urheilun pelisäännöt”.
Joukkueiden pelisääntökeskustelut käydään seuran oman ohjauksen ja valmennuksen linjan pohjalta. Kannattaa tutustua Suomen Palloliiton valmennuslinjaan.
Vanhempien ja joukkueenjohdon Pelisääntökeskusteluissa keskustelkaa ainakin seuraavista:
Jalkapallon Leikkimaailma (11v. ja sitä nuoremmat tytöt ja pojat)
Jalkapallon Kaveri- ja Tulevaisuusmaailma (12-15 ja 16-20 -vuotiaat tytöt ja pojat)
Kirjoita Joukkueemme Pelisäännöt -osaan, mitä olette sopineet edellä mainituista asioista ja mitä muuta olette sopineet.
Tukimateriaalia joukkueenne pelisääntökeskusteluihin löydät seuraohjelma.fi – Sivustolta kohdasta ”urheilun pelisäännöt”.
Tämän seurakäsikirjan tarkoitus on yrittää ennaltaehkäistä mahdollisimman tehokkaasti jo etukäteen mahdollisia ongelmatilanteita ja ristiriitoja. Mikäli kuitenkin käy niin, että asioista tulee kiistaa, on hyvä muistaa, että kaikilla Maskun Palloseurassa toimivilla on sama yhteinen päämäärä – jalkapallon pelaaminen. Mikäli joku kuitenkin kokee tulleensa väärin kohdelluksi, on asian ratkaisemiseksi kaksi eri ”polkua”: Yleiset- tai jalkapallolliset ongelmatilanteet.
Yleiset ongelmatilanteet (esim. häiriökäyttäytyminen, kiusaaminen, ym.) pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti joukkueen sisäisesti. Ensisijainen yhteyshenkilö ongelmatilanteissa on joukkueenjohtaja (tai muu joukkueen toimihenkilö). Tarvittaessa voi ottaa myös yhteyttä ko. joukkueen jaostoon, mikäli ongelmaa ei joukkueen sisällä saada ratkaistua. Tärkeää on kuulla tasapuolisesti kaikkia osapuolia. Viime kädessä asia voidaan viedä johtokunnan käsittelyyn.
Jalkapallolliset ongelmatilanteet (esim. peluuttaminen, ikäluokasta toiseen siirtyminen, tasoryhmät, ym.) pyritään ratkaisemaan ensisijaisesti joukkueen sisäisesti. Ensisijainen yhteyshenkilö ongelmatilanteissa on joukkueen valmentaja (tai muu joukkueen toimihenkilö). Mikäli ongelmaa ei joukkueen sisällä saada ratkaistua, voidaan ottaa yhteyttä valmennuspäällikköön. Tärkeää on kuulla tasapuolisesti kaikkia osapuolia. Viime kädessä asia voidaan viedä johtokunnan käsittelyyn.
Maskun Palloseuralla on omat, viralliset sosiaalisen median tilit ja kanavat Facebookissa ja Instagramissa. Seuran joukkueet voivat halutessaan avata myös oman sosiaalisen median tilin muihin palveluihin, paitsi Facebookiin. Facebookissa käytetään ainoastaan seuran virallista tiliä, johon joukkueet saavat julkaisuoikeudet. Tiliä käytettäessä tulee noudattaa seuraavia ohjeita:
Vanhempien rooli jalkapallojoukkueessa on merkittävä. Ilman vanhempien tukea ja hyväksymistä ei joukkue voi toimia kovinkaan hyvin, sillä joukkueen toiminta aiheuttaa kuluja. Toisaalta mikä tahansa ryhmä tai organisaatio tarvitsee kapellimestarin, jotta se voi toimia tavoitteidensa mukaan. Joukkueen toiminnan tavoitteet määrittelee Maskun Palloseuran valmennusjohto valmennuspäällikön johdolla ja niistä keinoista miten tavoitteisiin päästään joukkueen toiminnassa vastaa joukkueen vastuuvalmentaja. Joukkueella voi olla myös muita valmentajia kuten maalivahtivalmentaja, fyysinen valmentaja ja avustavia valmentajia.
Joukkueen kauden toiminta, taloudellisten sitoumusten osalta, ratkaistaan nappula- ja juniorijoukkueiden osalta vanhempien kokouksissa, joissa myös valitaan joukkueelle muita toimihenkilöitä kuten joukkueenjohtaja, huoltaja ja rahastonhoitaja. Joukkueen toimintasuunnitelman ratkaisee kuitenkin aina joukkueen valmennusjohto yhdessä seuran valmennuspäällikön kanssa.
Joukkueenjohtaja toimii vastuuvalmentajan apuna hoitaen yhteydenpidon vanhempiin ja seuran suuntaan. Hän kutsuu tarvittaessa kokoon vanhempien kokouksen (vähintään kerran vuodessa). Hän vastaa myös joukkueen käytännön hallinnon toteuttamisesta. Otteluissa on aina paikalla huoltaja tai vastaavat huoltotaidot omaava henkilö. Otteluissa ja harjoituksissa on mukana huoltolaukku. Rahastonhoitaja hoitaa joukkueen talouden vastaten laskujen maksamisesta sekä kuukausimaksujen ja muiden tulojen kirjaamisesta hallituksen määräämällä tavalla.
Seuran joukkueenjohtajat kokoontuvat tarvittaessa käsittelemään ajankohtaisia asioita.
Joukkueenjohtajan tehtävät:
Huoltajien ensisijainen tehtävä on huolehtia pelaajista ja joukkueen varusteista esim. juomapullot, liivit, huoltolaukku, tötsät, jne. Huoltaja opastaa pelaajia huolehtimaan omista varusteistaan.
Huoltaja luo toiminnallaan positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä. Huoltaja osaa toimia oikein erityyppisissä loukkaantumistilanteissa.
Otteluissa on aina paikalla huoltaja tai vastaavat huoltotaidot omaava henkilö. Otteluissa huoltaja huolehtii vesipulloista niin, että vesi ei lopu. Kylmissä olosuhteissa huoltaja varmistaa, että vaihtopelaajilla on tarpeeksi vaatetta päällä.
Seura järjestää tarvittaessa urheilupainotteista ensiapukoulutusta, ravitsemuskoulutusta ja vuosittain piirin huoltajakoulutusta huoltajille.
Joukkueenjohdon ja vanhempien tulee huolehtia siitä, että huoltajilla on aina ajantasainen tieto pelaajien sairauksista, allergioista ym. terveyteen liittyvistä asioista. Lääkkeiden antamiseen on oltava aina vanhempien lupa ja ohjeet.
Joukkueiden rahastonhoitajille järjestetään koulutusta koskien seuraavan kauden tulo- ja menoarvion laatimista, sekä rahaliikenteen valvontaa. Samalla käydään läpi uusimmat verotusta koskevat käytännöt urheilutoiminnassa.
Rahastonhoitaja vastaa joukkueen tileistä, joukkueen maksujen perimisestä, samoin kuin muista maksuliikenteeseen kuuluvista maksuista seuran laatimien ohjeiden mukaisesti: https://www.maskunpalloseura.fi/materiaalipankki/?download=20756.
KKK – Kuljeta, kannusta, kustanna.
Pelinohjaajien koulutus, ohjaus ja seuranta ovat tärkeä osa Maskun Palloseuran toimintaa. Pelinohjaajatoiminta pyrkii samalla Palloliiton pelinohjaajasta tuomariksi -polun kautta tuottamaan piiriin uusia erotuomareita. Pelinohjaajien riittävä määrä ja hyvä ohjaus mahdollistavat laajapohjaisen ja laadukkaan junioritoiminnan sujuvuuden ja kehittämisen. Pelinohjaajien TUTOR toiminnalla pyritään turvaamaan ottelutapahtumiin pelirauha ja FAIR PLAY henki, jonka puitteissa sekä pelaajat että pelinohjaavat voivat kehittyä eteenpäin.Pelinohjaajatoiminnalla on myös keskeinen merkitys myönteisen ja kannustavan seurahengen luomisessa. Seuran johtokunnassa on erityisesti pelinohjaaja- ja tuomaritoiminnasta vastaava jäsen.
PO –TUTORien tehtävänä on:
Maskun Palloseuran valmennusta ja ikäluokkien toimintaa yhtenäistetään edelleen. Tavoitteena on, että kaikki pelaajat, pelaajien vanhemmat, valmentajat ja muut toimihenkilöt tietävät, mitkä ovat ikäluokkakohtaiset tavoitteet.
Seura hyväksyy ikäluokkakohtaiset suunnitelmat ja tavoitteet, sekä auttaa tavoitteiden toteuttamisessa. Maskun Palloseuran valmennuslinjassa huomioidaan taidolliset ja toiminnalliset painopisteet eri ikävuosina SPL:n valmennuslinjan mukaisesti. Kaiken perustana on hyvin suunniteltu ja toteutettu harjoittelu, tasapuolisuus, suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys.
Koulutetut valmentajat ovat seuralle suuri voimavara. Valmentajien pitää tietää mitä tehdään missäkin ikäluokassa; herkkyyskaudet, perustekniikka, pelitaito ja pelikäsitys. Kokonaisvaltaisessa valmennuksessa pelaaja on keskiössä. Kokonaisvaltaiseen valmennuksen kuuluvat taito, fysiikka, pelikäsitys, psyykkinen valmennus, sekä sosiaaliset asiat. Nämä asiat on otettava huomioon kausisuunnitelmaa tehtäessä, sekä muistettava ne jokaisessa harjoituksessa ja pelissä.
Seuran ikäluokkien toiminnassa pitää huomioida myös terveys- ja hyvinvointinäkökulma: lapsia ja vanhempia opastetaan terveisiin elämäntapoihin. Pelaajia ohjataan liikunnallisiin elämäntapoihin toiminnan kautta.
Maskun Palloseuralle on laadittu selkeä pelaajapolku nappulaikäisistä aikuisjoukkueisiin asti. Pelaajapolun tarkoitus on selkeyttää toimintaa ja antaa kaikille toiminnassa mukana oleville käsitys pelaajan etenemisestä ikäluokasta toiseen. Maskun Palloseura tarjoaa myös vielä nuoremmille Perhefutis-toimintaa.
Vanhempia aktivoidaan mukaan valmentajiksi ja muiksi toimihenkilöiksi. Seura auttaa ja kouluttaa mukaan lähteviä toimijoita. Fortum Tutor on valmentajien apuna. Pelinohjaajien Tutor nimeää pelinohjaajat. Toiminnanjohtaja auttaa joukkueenjohtajia. Ja kaikki seuran ”kokeneemmat” toimijat tarjoavat mielellään apua asiassa kuin asiassa.
Tavoitteena on saada mahdollisimman moni lapsi (50-70 pelaajaa) vanhempineen kiinnostumaan Maskun Palloseuran tarjoamasta nappulaliigatoiminnasta. Pelaajat jaetaan peleissä eri kokoonpanoihin, mutta muuten joukkue toimii yhtenäisesti. Kaikki pelit ja harjoitukset pidetään Humikkalan KHT -kentällä tai Taponkedon hallissa. Toiminta maksaa n.100 Euroa ensimmäiseltä kaudelta. 2 vko kokeilu/ilmainen (omalla vastuulla -> vakuutus!). Ensimmäinen vuosi ns. ”avaimet käteen”- periaatteella eli seura hoitaa peleissä viivojen vedot, pelinohjaajat jne. Puffettivuorot peleissä joukkueet hoitavat itse, kukin vuorollaan. Puffetista saatavat tuotot jäävät ikäluokalle (miinus pelinohjaajat).
Kaikki pelit ja harjoitukset Humikkalan KHT:lla ja Taponkedon hallissa. Toiminta maksaa n.150 e/vuosi.
Vanhemmille kerrotaan Maskun Palloseuran ”pelaajan polku” eli miten tulevat vuodet etenevät.
Vanhempia rekrytoidaan edelleen mukaan joukkueen ja seuran toimintaan. Puffettivuorot peleissä joukkueet hoitavat itse, kukin vuorollaan. Puffettivuoroon sisältyy nappulaliigan peli-iltoina kentän käyttökuntoon saattaminen. Puffetista saatavat tuotot jäävät ikäluokalle (miinus pelinohjaajat).
Vanhemmille kerrataan Maskun Palloseuran ”pelaajan polku” eli miten tulevat vuodet etenevät. Mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan ja mitä pelaajilta sekä vanhemmilta odotetaan. Fortum tutor on edelleen valmennuksen tukena.
Kaikki harjoittelevat yhtenä ikäluokkana. Toiminta maksaa n. 200e/vuosi. Puffettivuorot peleissä joukkueet hoitavat itse, kukin vuorollaan. Puffettivuoroon sisältyy nappulaliigan peli-iltoina kentän käyttökuntoon saattaminen. Puffetista saatavat tuotot jäävät ikäluokalle (miinus pelinohjaajat).
Pelaajat haastatellaan vähintään seuraavista aiheista.
Valmentajat seuraavat omaa vuosisuunnitelmaa ja tekevät sen perusteella raportin siitä mitä ollaan toteutettu, mitä pitäisi kehittää, mikä on pelaajien henkinen tila harjoitteluun ja pelaamiseen, miten joukkue on pelannut pelaajien mielestä, ollaanko pystytty toteuttamaan suunnitelmat olosuhteiden puolesta ja onko pelaajien kehitys vastannut odotuksia.
Tilastoinnissa voidaan käyttää apuna aktiivisia vanhempia. Tilastoinnin tarkoituksena on tuoda esille pelaajien suoritukset. Vastuuvalmentaja ei tilastoi otteluissa, vaan keskittyy ottelun vetämiseen. Joka ottelusta maalintekijät, syöttäjät, laukausyritykset kohti/ohi, maalivahtien torjunnat ja pelaajien peliminuutit.
Vähintään 10:stä ottelusta kauden aikana pelaajakohtaisesti syötöt omille/virhesyötöt, katkot ja riistot, laukaukset kohti/ohi, 1v1 voitetut/hävityt
Pelaajia testataan vähintään kerran vuodessa, jonka perusteella pelaajille tehdään henkilökohtaiset ohjelmat fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen.
Fyysinen valmentaja kertoo valmentajille, miten joukkueharjoituksia voidaan tehostaa. Valmentajille jaetaan fyysisen valmennuksen opas, jota joukkueet ja pelaajat toteuttavat.
Painopisteinä 12-15 -vuotiaissa junnuissa ovat nopeus, ketteryys, alustava voimaharjoitus, keskivartalo voiman, syvät tukevat lihakset, kestävyys ja kimmoisuus.
Optimaalinen testaussuunnitelma sisältää vuosittain kolme testiä: Testiajankohdat ovat loka-marraskuun vaihteessa, huhtikuussa ja esim. heinäkuun ensimmäisellä viikolla.
Kaikki testit tehdään tekonurmi alustalla, nappulakengät jalassa, jotta saadaan mahdollisimman pelinomaiset testit.
Vastuuvalmentajan vastuulla on pelaajien peluuttaminen sekä turnauksissa että harjoitus- ja sarjaotteluissa. Vastuuvalmentajan tulee pitää kirjaa (vanhempien avustuksella) kaikkien pelaajiensa peliminuuteista, sekä arkistoida pelatun ottelun tai turnauksen jälkeen tiedot arkistoonsa. Viimeistään kauden päätyttyä vastuuvalmentaja esittää tilastot seuralle, joukkueenjohdolle, sekä vanhemmille toimintakertomuksessaan.
Nuorimpien junioreiden pelien rinnalle suositellaan järjestettäväksi muutakin toimintaa, jotta turnaustapahtumista saadaan tapahtumaa korostava, ei voittamista tai häviämistä: taitoratoja, muiden lajien kokeilua (yhteistyö muiden lajien kanssa), sekä mitä tahansa lapsia ja nuoria kiinnostavaa oheistoimintaa ohjattuna tai itse kokeilua varten. Nämä ohjeet koskevat kaikkia Suomessa järjestettäviä kansallisia tai kansainvälisiä turnauksia. Turnauksella tarkoitetaan sellaista tapahtumaa, johon osallistuu vähintään neljä joukkuetta vähintään kahdesta seurasta.
Kehittyäkseen pelaajina lasten ja nuorten on tärkeää pelata eritasoisia pelejä. Onnistumiset tuovat iloa ja itseluottamusta. Tappiot laittavat miettimään mitä tehdä paremmin. Pelaajakoulutuksellisesti hyvä tavoite on saada pelaajille ja joukkueille
~25% haastavia, omaa perustasoa kovempia vastustajia.
~50% sopivan haastavia, oman perustason mukaisia pelejä.
~25% pelejä, joissa joukkue on selvästi hallitseva osapuoli.
Pelimuodot ikäluokissa: T/P11 8v8, T/P10 8v8/5v5. Jako tasoihin:
· I-taso = alueen parhaassa kolmanneksessa,
· II-taso = alueen keskitasoa,
· III-taso = pelaajat osaamiseltaan hyvinkin eritasoisia.
T/P9 8v8/5v5, T/P8 ja T/P7 5v5. Jako tasoihin: E = Enemmän pelanneet, V = Vähemmän pelanneet.